Liikenne aivoituksia, joista ei ole pakko olla samaa mieltä

Myllymäentielle on asennettu hidasteita, sillä naapurimme ovat joutuneet kokemaan liikenteen lisääntymistä, sekä turhan reipasta ajoa pikku tielle. Toivoisin että ainakin meidän tallipoppoo olisi tarkkana, että ajetaan noin 20km/h asutuksen lähettyvillä. Sillä muutoin hidasteita joudutaan lisäämään. Lisäksi lapsia voi tuoda ja hakea maitolaiturilta tien päästä, jolloin tienkäyttö ehkä hieman vähenisi. Maaseudulla olisi kohteliasta myös tervehtiä vastaantulijoita.

Tallin pihaan kuljettaessa olisi hyvä huomioida hevosia, sillä ne pakoeläiminä voivat säikähtää aivan meille päivänselviä asioita, kuten äkkinäistä jarruttamista, oven kiinni laittoa, ihmistä, koiraa, kissaa, vuohta, sateenvarjoa… eli melkein mitä tahansa! Huomioiminen voisi olla esim. auton pysäyttämistä muualle, kuin kentän viereen tai vaikka tuo lasten tuominen vain tien päähän. Tien pituus on siis vain n.400m ja ainakin omaan silmään on osunut lööpeistä “kuinka nykylapset liikkuu aivan liian vähän”. Vaikka tämähän ei meidän jengiin sovi lainkaan, mutta saisimme vältettyä ruuhkaa tallin pihassa, sekä ehkäistyä turhia säikkymisiä ja ratsastajat olisivat hyvin vertyneitä ennen tuntia ;)
Tallin pihassa irrallaan juoksevaa vuohta, koiraa tai kissaa ei pidä väistää, sillä muutoin ne oppivat että autot väistävätkin niitä ja lopulta jäävät autojen alle, kun joku ei väistäkään.

Hevosen ohittaminen liikenteessä: riittävä kiertäminen toiselle kaistalle (kuin ohittaisi traktoria joka voi hypätä auton alle) ja hidastaminen, tarvittaessa pysäyttäminen (ratsastajan/kuskin/hevosen seurailu tilanteessa).
Monesti hevosta pitelevä ihminen ei pysty antamaan käsimerkkejä, varsinkin jos autoilija lähestyy kovaa vauhtia, kun kädet pitävät ohjaksista kiinni.
Toki pääsääntöisesti hevoset on totutettu autoihin ennestään, mutta joskus auton renkaista lentää kiviä tai siitä tuleva viima tai ääni voi säikäyttää hevosen, jolloin se singahtaa mihin tahansa ihmisineen.
Hevosen villiintymisen merkki on kun se alkaa kävellä lyhyitä jännittyneitä askelia monesti pää pystyssä, silmät ammollaan tai poikittaa sivuttain hiljaa tai tosi lujaa, joskus hevosen ohjastaja ehtii ennen tätä näyttää ajoneuvon kuljettajalle kämmentään, joka voi olla joko hidastamisen tai pysäytyksen merkki kuljettajalle.
Hevosten olisi siis tarkoitus kohdata ajoneuvot kävellen toivottavasti rentona pää alhaalla, joten jos tässä tapahtuu jotain muuta kannattaa avata varoen ikkuna ja kysyä rauhallisella äänellä (ettei säikytä hevosta lisää), kuinka voisi olla avuksi tai odottaa paikallaan hetkinen. 
Joskus ohjastaja taas viittoo menemään rohkeammin ohi tai kun tilanne on ohi, jolloin voit pikkuhiljaa kiihdytellä ohi.
Ohjastajan ollessa todella jännittynyt ja vetäessään ohjista minkä pystyy, sekä kirkkaanpunainen naaman väri tai hampaiden kiristely, saattaa olla merkki vaaratilanteen lähestymisestä.  
Kannattaa siispä seurata takapeilistä kuinka ohjastaja selvisi ohitustilanteesta, sillä joskus sinua tarvitaan vaikka et olisi tehnyt mitään väärää, soittamaan ambulanssi tai poliisi.
Esim vesilätäkön roiskautus voi olla monelle hevoselle aivan kamala asia. 
Itse tykkään laskeutua satulasta, mikäli on esim. kuorma-auton ohitustilanne. Mikäli kävelytän hevosta erityisen keskellä tietä tarkoittaa se että jätän sille pakenemis mahdollisuuden johonkin muuhun suuntaan, kuin auton alle, erityisesti silta paikoilla tmv.

Tästä joku miettii miksi ne oikein maastoilee tai menee teitä hevosilla, kun riski on kerran noin suuri. Tähän voin vain todeta, että onnettomuuksia ei välttämättä tulisi lainkaan, mikäli ihmiset olisivat hevos-/ihmisystävällisempiä liikenteessä. Toinen harrastaa lenkkeilyä vain ilman heppaa ja toinen vain hevosen kanssa. Hevosharrastukseen hurahtaneet voivat todeta sen auttavan jopa syrjäytymisen ehkäisyyn.

This entry was posted in Majantalli. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s