Kehuja yms kaikille

20140828_130119Olemme päässeet kivasti alkuun ratsastuksessa. Olenkin innokas kuulemaan teidän ideoita ja palautetta kaikesta. Itse olen melko tyytyväinen uuteen ryhmäjärjestykseen ja toivonkin teidän hyvät ihmiset kommunikoivan mikäli järjestelyn tarvetta vielä on. Sitten seuraava asia mihin olen erityisen tyytyväinen on ystävällisyys, kohteliaisuus ja muiden/vieraidenkin tervehtiminen! Mielestäni myös hevosten kohtelu teidän osaltanne ansaitsee ehdottomasti kehuja. Kaikki ovat myös palautelleet hienosti tavaroita omille paikoilleen. Minun järjestämääni kyselyyn tämän artikkelin alapuolelle on tullut hyvin vastauksia ja siihen saa vastailla edelleen.
Yleisiä asioita joihin meidän täytyy vielä porukalla kiinnittää huomiota ihan hevosten jalkojen terveyden kannalta on URALLA ratsastus. Eli minkäänlaisia polkuja, joita kentällä joskus näkee ei tulisi ratsastaa, sillä niistä on kumirouhe lähtenyt pois ja ura on todella kova. Se voi aiheuttaa hevosille jalkavaivoja, pitkiä sairaslomia tai muuta vastaavaa. Hevosethan eivät näistä asioista itke, mutta me itkemme jos joudumme niistä syistä luopumaan lempi hepastamme… toivottavasti niin traagisiin toimenpiteisiin ei kuitenkaan jouduta, kun pidetään yhdessä huolta että menemme vain uran pieltä, jos sellainen kurjimus on kentälle eksynyt(näin se myös katoaa)!
Lisää kehuja saatte siitä, että kaikki ovat hienosti kohdanneet meidän uusia heppoja ilman suurempia ennakkoluuloja. Myös jatkossa toivon jokaisen kohtaavan hevosen omalla henkilökohtaisella tuntemuksellaan. Jätetään “möröt” omiksi kokemuksiksemme, sillä hevosen muisti on vain 8-sekuntia pitkä. Niinpä jokainen saa aina oman henkilökohtaisen hevosen omalle tunnilleen ratsastettavakseen. Eli heppa ei muista ne elää hetkessä. Otetaan mallia niistä, eikä muistella pahalla, jos ei koskaan olisi hankaluuksia kuinka me sitten opittaisiin… Hevoset ottavat kuitenkin opikseen. Eli niillä on kokemuksia, vaikka siitä mitä tapahtuu minkäkinlaisen tuntemuksen jälkeen.
Esim. jos olemme putsaamassa kavioita ja hevonen nykäisee hiukan jalkaa ja me päästämme irti emmekä enää uskalla nostaa jalkaa tai emme nosta, kun oli tarkoituskin lopettaa juuri. Niinpä hevonen oppii, että kun nykäisee jalkaa ei tarvitse pitää sitä ylhäällä niin kauaa ja pian se nykii jalkaa jokaisella kavion puhdistajalla niin ettei sen kavioita saa pian edes putsattua. Eli kun heppa nykäisee ja jalka irtoaa kädestämme meidän tulisi sinnikkäästi nostaa kavio ilmaan niin monta kertaa, että saamme itse laskettua sen takaisin maahan(vaikka emme edes putsaisi sitä). Toki osa hevosista osaakin jo tehokkaammin “pelotella” ihmistä ja se alkaakin kääntyä päin nypätessään jalan irti, jolloin meidän tulisi kääntää sitä puolelta toiselle niin kauan, että lopulta saamme jalan pidettyä edes hetken. Hevoset ovat “laiskoja”, joten aina kun on ongelmia pitäisi laittaa heppa töihin(tässä tapauksessa puolelta toiselle kääntäminen tai edes takas liikuttelu), kunnes saisimme asiamme läpi. Myös kehumista ne rakastaa, joten edes hetken hyvästä suorituksesta kannattaa kehua/rapsuttaa paljon niin ensi kerralla pääset ehkä helpommalla.
Mitä hevonen saa tehdä hoidettaessa:
katsoa, haistella sinua/muita, pureskella puuta, kuopia(varo varpaitasi), hapuilla huulillaan, olla korvat ihan mihin suuntaan vaan, heilutella häntää, irvistellä itsekseen, potkia kärpäsiä
Mitä heppa ei saisi tehdä hoidettaessa:
uhkailla(purra/napsia päin), kääntyä koskaan hoitajaa päin, hangata päällään meitä vasten(ellet itse halua), potkaista ihmistä tai toista hevosta
Jos näitä tapahtuu kannattaa asiasta heti kertoa minulle! Yritetään saada pidettyä hepat jatkossakin kiltteinä näillä toimenpiteillä/tavoitteilla ;)

This entry was posted in Majantalli. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s