Tallilla

Hevosten kanssa välillä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Monesti asioihin voi vaikuttaa omalla toiminnallaan. Toisinaan taas ei.
Asioita joihin voi vaikuttaa on mm.:
-harjaamme hevoset niin hyvin, ettei niillä ole kivun vuoksi syytä sinkoilla kesken tunnin, kun kokeilet paljaalla kädellä harjauksen lopputulosta, eikä muta/hiekka paakkuja tunnu varustettavilla alueilla voit varustaa hevosen turvallisesti
-emme väistele hevosia toimiessamme niiden kanssa vaan jännittävässä tilanteessa otamme hepan pään syliin ja rupattelemme hetken sen kanssa tai jos se kääntää päänsä meitä kohden harjatessamme kylkeä harjaammekin päätä välillä emmekä lopeta toimiamme hevosen katsomaan kääntymisen vuoksi, etteivät ne opi käskemään meitä lopettamaan harjausta tmv kääntämällä päätään meitä kohti
-toinen väistämiseen liittyvä asia on, että jos hevonen kääntää kylkeään/pyllyään/lapaansa meitä kohti harjauksessa me käännämme hevosen takaisin emmekä väistä kuin hätätapauksessa, koska pahimmassa tapauksessa hevonen oppii heilumaan jatkuvasti hoitotilanteessa, kun saa meidät lopettamaan toiminnan sitä kautta
-hevosen katseen hallinnalla vältämme suuren osan säikkyily tilanteista.  Silloin käännämme hevosen katseen sisälle päin ja ratsastamme kyljen ulos
-jos hevonen säikähtää emme jää ohjaan roikkumaan, ettei hevonen riistäydy yhtenäistä painetta vastaan käsistä, vaan otamme sen kiinni normaali tai selkeillä pidätteillä ja pyrimme jatkamaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut
-emme aiheuta hevosten säikähtämistä, kun: emme aja pihaan pitkillä valoilla, emme pysäytä autoa kentän aidan pieleen, kun kävelemme kentän ohi on hyvä puhella tai laulella jotakin, emme juokse, emme jää parkkisten päätyyn katselemaan tunteja

Asioita joihin emme voi välttämättä vaikuttaa:
-on yhtäkkinen säikähtäminen. Silloin hevonen hypähtää yleensä sivullepäin tai ottaa muutaman kiireisen askelen. Tällöin on hyvä pitää satulasta kiinni ja nojata taaksepäin. Voltille kääntäminen yhdellä ohjalla saattaa rauhoittaa tilanteen
-kompastuminen ja kaatuminen, takanoja tai kuperkeikka tipahtaminen lienee vaihtoehdot, jos tämä liittyy ns.nukahtamiseen tai siihen ettei hevonen keskity voit nostaa sen päätä ylös ja saada tällä ehkäistyä tilanteen
-tipahtaminen, silloin ei kannata jäädä ohjiin roikkumaan ja kannattaa pyrkiä pysymään rentona leuka rinnassa
-purema, joskus hevonen tahallaan tai vahingossa puraisee meitä. Mikäli ehdit huomata aikeen kannattaa ottaa hevosen pää syliin- tai riimusta napakasti kiinni ->työnnät siitä hevosen päätä poispäin itsestäsi näin saatat saada aikeen ehkäistyä. Kun hevosella on tällainen tapana kannattaa esim. peruuttaa se niin paljon taaksepäin, ettei se “ylety” puremaan meitä

Mihin auttaa huutaminen? Jos et yleensä huuda hevoselle voit käyttää huutamista ns.hätätilanteessa: yleensä se toimii parhaiten, kun olet jäämässä hevosen alle, mutta hyvissä ajoin ennen kuin hevonen törmää sinuun. Samaan aikaan kannattaa nostaa kädet ilmaan. Toinen mihin se voi auttaa, jos hevonen astuu varpaillesi eikä meinaa väistää. Sitä ei kannata käyttää usein, koska hevoset turtuvat siihen, eikä kukaan pidä huutamisesta ja pahimmassa tilanteessa hevonen voi saada siitä paniikin.

Meillä oli viikonloppuna kurja tapahtuma Haba kaatui tunnilla. Se näytti liukastuvan. Ratsastajalle ei onneksi käynyt pahemmin. Varmuuden vuoksi Haba pääsee klinikalle tutkimuksiin ja lääkäri saa sanoa miten toimimme jatkossa. Siihen saakka se viettää lomaa.

Kentän- ja tarhanpohjat ovat nyt huollossa. Se vienee jonkin aikaa.

Tänä viikonloppuna olisi taas itsenäisten ilmaisratsastusten aikaa. Aikaisemmissa päivityksissä on tarkemmin tästä ja sen vaatimuksista. Ilmoittautua voit kommentoimalla.

5.12. voisi olla taas Kilpailu- ja taidonnäyte päivä! Päivään voinee vielä vaikuttaa, kunhan olet nopea ;) Toinen vaihtoehto olisi joululomalla!

This entry was posted in Majantalli. Bookmark the permalink.

12 Responses to Tallilla

 1. Saana P says:

  Moi! Tulisin ilmaisratsiin viikonloppuna! Toivotaan Haballe parasta!

 2. Emilie says:

  Mulla on 5.12 tanssiesitys joten paremmin kävis toi joululoma;)

 3. Sanna Kare says:

  Hei! Pääsen ratsastamaan tänä viikonloppuna kumpana päivänä vaan, ja myös la 5.12. onnistuu.

 4. Pinja.T says:

  Mulle kävisi paremmin joululoma

 5. sanna heino says:

  Moikka! Suunnittelikkos ilmaisratseja la vai su? Tuo joululoman aika passaa parhaiten tänne estepäiväilyyn ;o) Haballe Halaus

  • majantalli says:

   Osallistujia on vähän niukasti, että katsotaan saadaanko huomiselle enempi mun silmän alle niin päästäs toteutetaan ;) 21.11.2015 9.32 “Majantalli” kirjoitti:

   >

  • majantalli says:

   Paitti jos sää toimit teidän likoille neuvon antajana niin Kinkku ois vapaa ;) 21.11.2015 9.32 “Majantalli” kirjoitti:

   >

 6. Peppi.T says:

  Moi, Pepille sopisi sunnuntai hyvin ilmaisratsille;)

 7. Peppi.T says:

  Mulle ei sovi toi 5.12 taidenäytepäivä koska mulla on sillon tanssiesitys niin lieluummin joululomalla :)

 8. majantalli says:

  Osallistujia on niiin vähän, että jos Sanna.H. haluaa toimia valvojana voitte tulla Moonan, Miisan ja Pepin kaa puuhaan shetuilla, mutta itte en oo silmänä. Sit jos Sari ja Saana tulee yhdessä ja Sari on neuvonantajana Saanalle saatte Ressun. Sanna.K. voi taas puolestaan toimia omin neuvoin Sulon kanssa, jos haluaa ;) Laittakaa tekstarilla teidän aikataulua, jos olette tulossa. Muistakaa heppojen hyvä hoito ennen kaikkea uria ei saa ratsastaa kentälle vaan eri polkuja niiin ei koidu haittaa ensi viikon tunneille

 9. Anna-Leena says:

  Rebekka ja Eedla pääsisivät tulemaan la 5.12.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s