Apujen käytöstä

Olen osalle porukasta tästä jo jankannutkin: meidän tulisi yhteisesti käyttää sellaisia apuja, jotka on meidän tallin hevosille opetettu. Jos ne tuntuvat hankalilta on meidän hevoset koulutettu myös ääniavuille eli ne ymmärtävät puhetta ja äänenpainotusta.

Kertasin avut tämän kauden alussa liinassa teidän kanssanne. Mikäli olette sitä mieltä, että kaipaatte siihen vielä tukiopetusta voimme pitää teoria plus käytäntö päivän joku viikonloppu lähitulevaisuudessa. Sen päivän nimike voisi olla esim Kohti kauniimpaa ratsastusta. Voit ilmaista kiinnostuksesi tähän kommentoimalla!

Tämä kaikki on tärkeää siksi, että me ihmiset osaamme muuttaa toimintatapojamme ja luontaisia reaktioitamme ratsastukseen ja eläinten kanssa toimimiseen sopivammiksi, mutta eläimet toimivat vaistojensa varassa ja sen mukaan mitä niille on koulutettu.

Toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään maailmaa mullistavaa, mutta siksi tästä jankutan, että hevonenkin voi kokea “loppuunpalamisen/hermoromahduksen”, jonka jälkeen se ei ole entisensä. Myös sen kyljet voi hiertyä rikki jatkuvasta jalalla hinkkaamisesta. Minua ehkä eniten tässä vaiheessa huolestuttaa se, että hevoset alkavat tulla äksymmiksi ja joudun kouluttamaan ne useamman kerran takaisin avuille. Vaikka olenkin jankannut teille, ettei ohjista vaan saa vetää tai hevoseen kiinni puristua.
Niinkuin olette huomanneet ne ovat erittäin herkkiä oppimaan, että aina kun pyydätte laukkaa jännitytte tai jäätte ohjaan kiinni, jolloin hevonen ei voi kuin paeta avuilta eli lähteä turhan reippaaseen laukkaan tai kiihtyä ravissa. Tämän jälkeen ne aina jo ymmärtäessään kyseessä olevan laukannostojen alkavat pyrkiä avuilta pois.
Nimenomaan tähän haluan puuttua, ettei molemmista ohjista vetäminen ole koskaan ratkaisu. Se vain vahvistaa hevosen pakoreaktiota.

Mikäli sinulla on näiden asioiden kanssa vaikeaa olen mieluusti tukenasi, mutta en voi lukea ajatuksia, joten ota asia puheeksi, vaikka sähköpostilla tai watssuppilla! Haluan ehdottomasti jatkossakin tarjota teille ratsastusta kilteillä herkillä ja eteenpäin(ei avuilta pois)pyrkivillä hevosilla. Luottaa teille täydellä sydämellä kouluttamani kullanmurut ja antaa teille sen nautinnon miten pienillä herkillä avuilla voit saada suurimmankin hevosen toimimaan olit sitten pikkuruinen tai aikuinen.

 

This entry was posted in Majantalli. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s